Fa molts anys, quan Anglaterra no era més que un grapat de regnes que batallaven entre si, va vindre al món Artur, fill del rei Uther.

 La mare del noiet va morir al poc de nèixer aquest, i el pare li'l va entregarel mag Merlí per tal que l'eduqués. El mag Merlí va decidir portar al nen al castell d'un noble, qui, a més, tenia un fill de poca edat dit Kay. Per a garantir la seguretat del príncep Artur, Merlí no va descobrir els seus orígens.

Cada dia Merlí explicava al jove Artur totes les ciències conegudes i, com era mag, fins i tot li ensenyava algunes coses de les ciències del futur i certes fórmules màgiques.

Els anys van anar passant i el rei Uther va morir sense que ningú li conegués descendència. Els nobles van acudir a Merlí per a trobar el monarca successor. Merlí va fer aparéixer sobre una roca una espasa fermament acanada a una enclusa de ferro, amb una llegenda que deia:

"Aquesta és l'espasa Excalibur.Qui aconsegueixi treure-la d'aquesta enclusa, serà rei d'Anglaterra"

Elss nobles van provar fortuna però, a pesar de tots els seus esforços, no van aconseguir moure l'espasa ni un mil·límetre. Artur i Kay, que eren ja dos templats xicots, havien anat a la ciutat per a assistir a un torneig en què Kay pensava participar.

Separador

Quan ja s'aproximava l'hora, Artur es va adonar que havia oblidat l'espasa de Kay en la posada. Va sortir corrent a tota velocitat, però quan va arribar allí, la porta estava tancada.

Artur no sabia què fer. Sense espasa, Kay no podria participar en el torneig. En la seva desesperació, va mirar al voltant i va descobrir l'espasa Excalibur. Acostant-se a la roca, va tirar de l'arma. En aqueix moment un raig de llum blanca va descendir sobre ell i Arturo va extraure l'espasa sense trobar la menor resistència. Va córrer fins a Kay i li la va oferir. Kay es va estranyar en veure que no era la seva espasa.

Artur li va explicar el que havia succeit. Kay va veure la inscripció de "Excalibur" en l'espasa i li ho va fer saber a son pare. Aquest va ordenar a Artur que la tornés a col·locar en el seu lloc. Tots els nobles van intentar treure-la de nou, però cap ho va aconseguir. Llavors Arturo va prendre l'empunyadura entre les seves mans. Sobre el seu cap va tornar a descendir un raig de llum blanca i Artur va extreure l'espasa sense el menor esforç.

Tots van admetre que aquell noiet sense cap títol conegut havia de portar la corona d'Anglaterra, i van desfilar davant del seu tron, jurant-li fidelitat. Merlí,pensant que Artur ja no li necessitava, es va retirar al seu domicili.Però no havia transcorregut molt de temps quan alguns nobles es van alçar en armes contra el rei Artur. Merlí va proclamar que Artur era fill del rei Uther, per la qual cosa era rei legítim. Però els nobles van seguir en guerra fins que, a la fi, van ser derrotats gràcies al valor d'Artur, ajudat per la màgia de Merlí.

Per a evitar que allò que havia ocorregut tornés a repetir-se, Artur va crear la Taula Redona, que estava formada per tots els nobles lleials al regne. Després es va casar amb la princesa Ginebra, a la qual cosa van seguir anys de prosperitat i felicitat tant per a Anglaterra com per a Artur.

"Ja pots seguir regnant sense necessitat dels meus consells -li va dir Merlí a Artur-. Continua sent un rei just i el futur parlarà de tu"